Arts, educació i vida urbana

Eulàlia Bosch (Barcelona, 1949) és professora de filosofia, curadora d’exposicions i creadora de programes que connecten les arts, l’educació, i la vida urbana, posant especial èmfasi en noves formes de participació i cooperació, incloses les possibilitats que avui ofereixen els mitjans de comunicació.

Com a docent, Eulàlia Bosch és membre del grup fundacional de l’Institut de Recerca per l’Ensenyament de la Filosofia (IREF), que va dirigir des de la seva obertura en 1985 fins a 1995. La seva participació en congressos i conferències és una línia permanent de treball en la seva activitat professional.

En l’àmbit dels projectes artístics, és creadora i curadora d’exposicions tals com Criatures misterioses (1992), La capsa màgica (1993), Veure la Llum: Eugènia Balcells (1996), Recordar és fer memòria (1997), La ciutat de les paraules (1998) Oteiza (2000), Freqüències (2009-2011), Años luz (2012 -…) totes elles dotades de projectes educatius d’ampli abast (serveixi d’exemple la pel·lícula L’arròs es planta amb arròs que acompanya a l’exposició Freqüències, Barcelona 2010) . L’any 1995 va crear el Departament d’Educació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) que va dirigir fins a 1999.

És autora de nombrosos articles i dels llibres: El Plaer de mirar. El museu del visitant (Barcelona, Actar 1998), Un lloc anomenat escola (Barcelona, Graó 2010) i Qui educa a qui? Històries breus de llarga durada (Barcelona, Eumo 2013).

És també editora de llibres tals com: Te mando este rojo cadmio: una correspondencia sobre el color entre John Berger y John Christie (Barcelona, Actar 2000), Paisatges embrionaris d’Ariel Ruiz Altaba (Barcelona, Actar 2001), Educació i vida urbana: 20 anys de Ciutats Educadores (Santillana 2008).

L’any 2003 crea, juntament amb Ramón Espelt i Pep Subirós, Gao lletres, una agència dedicada a la concepció i desenvolupament de projectes culturals i educatius des de la perspectiva de la cultura com a servei públic. Les àrees temàtiques d’interès de l’agència van des del patrimoni històric fins a la creativitat artística contemporània, amb particular èmfasi en la dimensió cultural de la vida urbana i el seu intens ritme de canvi i, molt especialment, en els principis i problemes associats a la sempre creixent diversitat cultural.

Actualment treballa en la creació de la Fundació Eugènia Balcells i és membre del grup promotor de ConArte Internacional.

 

 

Eulàlia Bosch

 

CV